Dioda pemancar cahaya ngan saukur disebut LED.Éta dijieun tina sanyawa nu ngandung galium (Ga), arsén (As), fosfor (P), nitrogén (N), jsb.
Nalika éléktron jeung liang recombined, éta bisa radiate lampu katempo, jadi bisa dipaké pikeun nyieun diodes light-emitting.Dipaké salaku lampu indikator dina sirkuit sareng instrumen, atanapi diwangun ku téks atanapi tampilan digital.Dioda gallium arsenide mancarkeun lampu beureum, dioda gallium fosfida mancarkeun lampu héjo, dioda silikon karbida ngaluarkeun lampu konéng, sarta dioda gallium nitrida ngaluarkeun cahaya biru.Kusabab sipat kimiawi, éta dibagi kana OLED dioda pemancar cahaya organik sareng LED dioda pemancar cahaya anorganik.
Dioda pemancar cahaya nyaéta alat pemancar cahaya anu biasa digunakeun anu ngaluarkeun énérgi ngaliwatan rékombinasi éléktron jeung liang pikeun ngaluarkeun cahaya.Hal ieu loba dipaké dina widang pencahayaan.[1] Dioda pemancar cahaya sacara éfisién bisa ngarobah énérgi listrik jadi énérgi cahaya, sarta miboga rupa-rupa kagunaan di masarakat modéren, saperti lampu, panel datar, jeung alat-alat médis.[2]
Komponén éléktronik jenis ieu muncul dina awal taun 1962. Dina awal-awal, aranjeunna ngan ukur tiasa ngaluarkeun lampu beureum anu bercahaya rendah.Engké, vérsi monochromatic séjén dikembangkeun.Cahaya anu tiasa dipancarkeun ayeuna parantos sumebar ka lampu anu katingali, sinar infra red sareng sinar ultraviolét, sareng luminositas ogé parantos ningkat sacara signifikan.The luminositas.Pamakéan ogé geus dipaké salaku lampu indikator, panels tampilan, jsb;Kalayan kamajuan téknologi anu terus-terusan, dioda pemancar cahaya parantos seueur dianggo dina tampilan sareng pencahayaan.
Sapertos dioda biasa, dioda pemancar cahaya diwangun ku simpang PN, sareng aranjeunna ogé gaduh konduktivitas saarah.Nalika tegangan maju diterapkeun kana dioda pemancar cahaya, liang anu disuntikkeun ti daérah P ka daérah N sareng éléktron anu disuntikkeun ti daérah N ka daérah P masing-masing aya hubungan sareng éléktron di daérah N sareng rongga. di wewengkon P dina sababaraha microns tina simpang PN.Liang ngahijikeun deui sareng ngahasilkeun fluoresensi émisi spontan.Kaayaan énergi éléktron jeung liang dina bahan semikonduktor béda béda.Nalika éléktron jeung liang ngagabung deui, énergi dileupaskeun rada béda.Langkung seueur énergi anu dileupaskeun, langkung pondok panjang gelombang cahaya anu dipancarkeun.Anu biasa dianggo nyaéta dioda anu ngaluarkeun lampu beureum, héjo atanapi konéng.Tegangan ngarecahna sabalikna tina dioda pemancar cahaya langkung ageung ti 5 volt.Kurva karakteristik volt-ampere maju pisan lungkawing, sareng résistor anu ngawatesan arus kedah dihubungkeun sacara séri pikeun ngontrol arus ngalangkungan dioda.
Bagian inti dioda pemancar cahaya nyaéta wafer anu diwangun ku semikonduktor tipe-P sareng semikonduktor tipe-N.Aya lapisan transisi antara semikonduktor tipe-P jeung semikonduktor tipe-N, nu disebut simpang PN.Dina simpang PN sababaraha bahan semikonduktor, nalika operator minoritas nyuntik jeung operator mayoritas recombined, kaleuwihan énergi dileupaskeun dina bentuk lampu, kukituna langsung ngarobah énérgi listrik kana énergi lampu.Kalawan tegangan sabalikna dilarapkeun ka simpang PN, hese nyuntik operator minoritas, jadi teu emit lampu.Nalika éta dina kaayaan kerja anu positif (nyaéta, tegangan positip diterapkeun kana dua tungtung), nalika arus ngalir ti anoda LED ka katoda, kristal semikonduktor ngaluarkeun cahaya tina warna anu béda tina sinar ultraviolét ka infra red.Inténsitas cahaya aya hubunganana sareng arus.


waktos pos: Sep-10-2021